Logo for Informationsportalen

Logo for Danmarks Biblioteksskoles Bibliotek
     
     
 BDI-faglige emner  
 Biblioteksdrift
 Bog og blad
 Faget og fremtiden
 Historisk BDI
 Kataloger
 Struktur
 BDI vejviser
 Web
  
  Andre emner
    Erhvervsliv  
    Humaniora  
    Naturvidenskab  
    Reference  
    Samfundsvidenskab  
    Sundhedsvidenskab  
    Teknologi  

 Lokal
Web
   Sitemap
 
December 2000, vol. 19, nr. 9/10

Danske e-bøger

 
For et år siden interesserede ingen i den danske bogbranche sig for elektroniske bøger, fortalte direktør i Gyldendal, Stig Andersen, i september på et velbesøgt offentligt møde i København.
Siden da er interessen for e-bøger vokset hurtigt på både biblioteker og forlag. Århus Kommunes Biblioteker har ligesom hovedbiblioteket i København for nylig anskaffet e-bogslæsere og er begyndt at låne e-bøger ud.
Begge biblioteker har fra USA indkøbt Rocket E-book-læsere til udlån; men lånere med egen e-bogslæser kan selv hente tekster på Eteket oprettet af de århusianske biblioteker. Her kan man bl.a. finde Århus Leksikon, lokalhistorie og enkelte digte og noveller.
 
Spar 20% hos Gyldendal
Indtil videre er udbuddet af tekster begrænset og består mest af ældre litteratur, hvor ophavsrettighederne er udløbet, men også enkelte nyere danske tekster tilbydes.
Gyldendal har handlet hurtigt og tilbyder syv e-titler af kendte danske forfattere fra Herman Bang til Ib Michael. Bangs Ved vejen fås som gratis prøve, mens de øvrige sælges til priser 20% under billigste trykte udgave.
For at læse bøgerne skal man bruge Microsoft Reader, der kan downloades gratis via Gyldendals netsted. Den bruges ikke alene på Microsofts egen Pocket PC, men også på Hewlett Packards nyudviklede læser, Jornada, der kan fås til nedsat pris, hvis den købes sammen med fire af Gyldendals e-bøger.
 
Gratis litteratur
Gad er ligeledes hoppet på vognen og har lagt en enkelt titel ud til gratis download med Microsoft Reader, nemlig Marie Løns roman Williams veje.
Danske e-bøger kan også – ganske gratis – hentes hos Eforlag, der softwaremæssigt baserer sig på Adobes Acrobat Reader.
Her er der bl.a. digte af Pia Tafdrup, Klaus Rifbjerg og Henrik Nordbrandt, noveller af Jan Sonnergaard og Rune T. Kidde og klassiskere som Holberg, Grundtvig og Aarestrup; men også Carsten Graff er med. Bl.a. hans Samtaler med et træ kan hentes fra hans netsted.
Statens Information har også kastet sig ud i e-bogsudgivelse med sine vejledninger for offentlige netsteders tilgængelighed i Rocket eBook-udgave.
 
Mest ældre tekster
Ellers er det mest ældre tekster, der bydes på. Københavns Kommunes Biblioteker tilbyder ti danske klassikere fra Holberg til Bang til download, og der kan vælges mellem Rocket eBook, Microsoft Reader og Acrobat Reader.
Det Kongelige Bibliotek giver pt. mulighed for til Rocket eBook at hente et udvalg af H.C. Andersens eventyr samt Holbergs Den vægelsindede.
Desuden kan en del danske klassikere findes i fuld tekst på bibliotekets netsted til print eller læsning på skærmen. Adam Homo, Hjortens flugt og mange andre klassiske romaner, noveller, digte og salmer kan findes hos det elektroniske digtarkiv, Kalliope, men kun til læsning på skærmen.
Endnu er e-bøgerne kun i gang med de indledende skridt til en sandsynlig kraftig vækst for bærbare elektroniske medier. De videre skridt i denne udvikling kan bl.a. følges via Eteket og København Kommunes Bibliotekers netsted, der på særlige sektioner skriver om nyt på fronten og har links til danske og udenlandske e-bogsressourcer.
  http://www.eteket.dk/
  http://www.gyldendal.dk/
  http://www.microsoft.com/reader/
  http://www.rocketbook.com/
  http://www.gad.dk/
  http://www.eforlag.dk/
  http://www.carstengraff.dk/
  http://www.si.dk/netsteder/eboeger/
  http://www.kkb.bib.dk/eboeger.htm
  http://www.kb.dk/elib/index.htm
  http://kalliope.org/
 
 
 
PR
 
Redigeret 15-05-2001


Til top Forrige side    Næste side Tip en ven